Liikelahja

Posted by Jeramie Bergstrom on December 05, 2015
Vinkit

gift Liikelahjojen, eli profiilituotteiden antaminen hyville asiakkaille on nykypäivänä menestyvillä yrityksillä ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Liikelahjasta profiilituotteen tekee se, että tuotteeseen, kuten esimerkiksi kuulakärkikynään, on painettu firman logo ja yhteystiedot. Profiilituotteen antamisella asiakkaalle yritys haluaa varmistaa sen, että asiakas muistaa ostaa kyseisen yrityksen palveluita tai tuotteita myös jatkossa. Laadukkaat liikelahjat yritys voi tilata suoraan netin kautta, tai käydä tutustumassa valikoimiin liikelahjoja myyvässä liikkeessä paikan päällä. Liikelahjojen antamiseen toiselle yritykselle, tai oman firman työntekijälle, koskevat tietyt lait ja säännöt, jotka tulee ottaa huomioon lahjaa annettaessa. Suoranaisesti rahan antaminen katsotaan lahjonnaksi, joten lakeja ja sääntöjä noudatetaan antamalla lahja toisenlaisessa muodossa kuin rahana.

Lainmukaiset liikelahjat ja palkkiot

Suomen laki asettaa tiettyjä rajoituksia liikelahjojen antamiseen ja vastaanottamiseen. Seuraavia lahjoja muun muassa ei koskaan sallita annettaviksi tai saataviksi:

  • Käteinen raha tai sen vastineet
  • Säädyttömät tai laittomat tuotteet ja palvelut
  • Tietynlaisen lahjan pyytäminen
  • Lahjat, jotka annetaan ennen toivottua liikepäätöstä tai kauppaa
  • Henkilöille, jotka edustavat valtiota
  • Laissa kiellettyjä lahjoja

Verotuksellisia seuraamuksia voi myös tulla lahjan antajalle, jos hän ei tutustu etukäteen verottajan ohjeisiin. Työntekijälle voi muun muassa antaa verottomasti tavanomaisen tai kohtuullisen merkkipäivälahjan, esimerkiksi työntekijän hääpäivänä tai 50-vuotispäivänä, jos lahja on annettu muuna kuin rahana, tai siihen verrattavana suorituksena. Esimerkiksi S-ryhmän euromääräiset lahjakortit ovat veronalaista tuloa. Kukat, tai lahjaksi ostettu vaate taas eivät ole verotettavaa tuloa. Sääntöihin ja lakeihin on syytä tutustua huolella, ennen liikelahjojen antamista, ettei yritykselle tulisi jälkipyykkiä verottajan suunnasta.