IT eli informaatioteknologia on verrattain uusi työllisyysalue, joka työllistää miljoonia ihmisiä ympäri maailmaa. IT ei kata vain työllisyyttä, vaan monellekin se edustaa jokapäiväistä kanssakäyntiä kaikilla elämän alueilla, joissa kommunikointi tapahtuu koneellisesti ilman puhelinta tai asioiden hoitamista kasvotusten.IT-alan työllisyysmahdollisuuksien on todettu vaihtelevan huimasti ainakin kahdesta eri syystä:
Koulutus turvaa työllistymisen
Ammatillinen koulutus katsotaan keskiasteen koulutukseksi, joka on alin mahdollinen koulutus alalle. Opistoista ja ammattikorkeakouluista valmistuneet vastaavat koulutukseltaan seuraavaa astetta, ja ehkäpä sitä voidaan kutsua jatkokoulutukseksi alalle. Korkein koulutustaso on korkeakoulusta valmistuneet yliopistotason ammattilaiset.Parhaimmat työllistämismahdollisuudet olivat yliopistokoulutuksen saanneilla – heistä on melkeinpä jo pulaa IT-alalla, sillä kehitys on huimaavaa, eikä koulutusta pidä jättää vanhenemaan edes tällä tasolla. Hyviin työmahdollisuuksiin pääsivät käsiksi myös ammattikorkeakoulun suorittaneet. Selvästi jo työttömyyden piiriin jäivät ne, joilla oli takanaan pelkästään lukio- tai ammatillinen suoritus.
Työtarjonta vaihtelee maakunnittain
Toinen vahvasti vaikuttava seikka jakaa maan alueittain. IT-alan työttömyyttä on vähiten Uudellamaalla, Pohjois-Pohjanmaalla, Pirkanmaalla sekä Varsinais-Suomessa. Kannattaa siis tehdä omatoiminen tutkimustyöalueelle, joilla on hyvät työmahdollisuudet alasta kiinnostuttuasi ja myös välttää mahdollisia työttömyyden vaikeimpia kuntia, kuten esimerkiksi Lahtea.IT-ala ei sovi kaikille, joten sinne ei pidä hankkiutua, ellet tunne olevasi sopiva alan tarjoamaan työhön. Tämän selvitettyäsi olisi syytä hankkia itsellesi paras mahdollinen korkeatason koulutus, ja hakeutua alueille, jossa on parhaat työtarjoukset sekä paras palkkataso.